Zainspirowana starożytną Grecją, tarta pigwowcowa o wyjątkowym smaku jest naturalnie słodzona miodem i melasą winogronową.
Do tej pory nigdy nie zwracałem uwagi na pigwowca. To był po prostu owoc, który rósł jesienią i zbieraliśmy go na przetwory.
Niedawno odkryłem, że w Starożytnej Grecji, pigwowiec był bardzo chwalony. W rzeczywistości starożytni Grecy zwykli go gotować i konserwować miodem (ponieważ wtedy nie było cukru). Są dowody na to, że z tego owocu zrobiono pierwszy na świecie dżem. Szkoda, że dzisiaj ten wspaniały owoc został zapomniany przez pokolenia.
Wciąż jednak istnieje przepis na cukierek przypominający galaretkę, który przetrwał do dziś. W Grecji nazywają to Kidonopasto, a w Hiszpani kryje się pod nazwą Membrillo, Niestety w dzisiejszych czasach miód został zastąpiony cukrem.
Wolałem jednak skorzystać z tradycyjnego przepisu. Więc ugotowałem pigwowca używając miodu i melasy winogronowej. Efektem jest ta niezwykle smaczna, niepowtarzalna w smaku tarta.
Jeśli wcześniej nie próbowałeś pigwowca, wyobraź sobie naprawdę twarde, z gęstym miąższem jabłko o mocniejszym, bardziej wykwintnym smaku. Jeśli chodzi o samą tartę, jest bardzo podobna do szarlotki. To, co się wyróżnia, to gęstsze zmiksowane nadzienie i bogatszy smak. A to dlatego, że pigwowce są bogatsze w pektyny niż same jabłka. Pektyna jest uwalniana podczas dłuższego gotowania i przeradza się w dżem dżem o gęstości podobnej do galaretki. Ta naturalna forma pektyny jest jednym z najlepszych pokarmów dla drobnoustrojów w jelitach. Jeśli pracujesz nad utrzymaniem zdrowego przewodu pokarmowego, polecamy ten przepis.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje | 12 |
Składniki
Nadzienie:
- 800 gramów pigwy obranych i posiewanych
- 160 ml melasy winogronowej
- 5 łyżek miodu
- ⅕ łyżeczka zmielonych goździków
- 1 laska cynamonu
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 200 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek miodu
- 550 gramów mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- płatki migdałowe (opcjionalnie)
Przygotowanie:
- Obierz, nasiona i pokrój pigwowce na małe kawałki. Dodaj do garnka wraz z laską cynamonu i mielonymi goździkami, podlej wodą. Powoli gotuj je pod wodą do 1 godziny, aż całkowicie zmiękną, a woda wyparuje. Następnie użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować je na gładką pastę. Dodaj tę pastę z powrotem do garnka razem z miodem i melasą winogronową (możesz zobaczyć mój przepis na zrobienie melasy winogronowej w domu lub kupić gotowy online). Gotuj pastę nie dłużej niż 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby nie przykleiła się do dna. Odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto wyrabia się mikserem elektrycznym i odstawia na 30 minut. Jest tak miękie, że nie trzeba nawet używać wałka do ciasta, aby je uformować. Możesz po prostu umieścić ciasto w naczyciu do pieczenia tary i spłaszczyć rękoma, Wszelkie nierówności pozostaną niezauważone po upieczeniu. Upewnij się, że zakryłeś również ściany naczynia. Ciasto wyłożonne miąższem możemy piec bez obciążania w temperaturze180-200 stopni około 30 min.
- W połowie pieczenia możesz posypać tartę płatkami migdałów, aby lekko się podpiekły. Najlepiej odstawić tartę na pół godziny przed podaniem.
Porady i komentarze
- Schłodź ciasto, zanim zaczniesz je rozwałkować. Jak każdy, ciasto wymaga czasu, więc upewnij się, że wstawiasz je do lodówki przed rozwałkowaniem. Pozwala to pasmom glutenu zrelaksować się przed procesem pieczenia i pomaga zachować kształt podczas pieczenia.