PRZEPISY
PRZEPISY Z PIGWOWCA
Owoce pigwowca charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego oraz związków fenolowych. Dzięki tym substancjom ma wysoką aktywność antyoksydacyjną. Zawartość witaminy C wynosi od 55 do 100mg/100g owoców. W soku z pigwowca zawartość witaminy C wynosi ok. 60mg na 100ml soku. W owocach pigwowca japońskiego jest 20 różnych związków fenolowych. Również wysoka jest zawartość składników mineralnych : żelaza i molibdenu, magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu. Jest to wyjątkowo zdrowy owoc, zatem wszelkie przetwory z pigwowca to doskonała prozdrowotna żywność. Nie ma nic smaczniejszego niż kandyzowane owoce pigwowca czy dżem, a z przeziębieniem nic nie walczy skuteczniej niż syrop z pigwowca.
Jak nie kochać chłodnej szklanki lemoniady w upalny dzień? Oto nasza prosta metoda na idealną lemoniadę za każdym razem, z prostym syropem.
Przepis na prosty dżem zrobiony z startego świeżego pigwowca, cukru i soku z cytryny. Ten zapomniany owoc może zagościć w naszym domu
Co roku jesienią w moim rodzinnym domu oferuje się nalewkę z pigwowca, czyli popularną pigwowcówkę. Ma ona piękny kolor i aromat. Na
Popularny w wielu krajach deser membrillo (inaczej pasta z pigwy lub ser z pigwy), pochodzi z Hiszpanii i jest szczególnie popularny podczas
Dla mnie pigwowiec to prawdziwa uczta. Niesamowicie twarde i cierpkie, gdy są surowe, przekształcają się po ugotowaniu w oszałamiające klejnoty o charakterystycznym
Zainspirowana starożytną Grecją, tarta pigwowcowa o wyjątkowym smaku jest naturalnie słodzona miodem i melasą winogronową. Do tej pory nigdy nie zwracałem uwagi
Lody z pigwowca to jedne z najbardziej soczystych lodów, jakie kiedykolwiek stworzyłem. I zaufaj mi, w swoim życiu podkręciłem DUŻO smaków lodów.