Dla mnie pigwowiec to prawdziwa uczta. Niesamowicie twarde i cierpkie, gdy są surowe, przekształcają się po ugotowaniu w oszałamiające klejnoty o charakterystycznym smaku i zapachu. Tradycyjnie mają dość krótki sezon od połowy jesieni do wczesnej zimy, ale staranne przechowywanie wydłuża ich sezon. Gdy pigwowce dojrzewają od zielonkawo-żółtego do bardziej złotego, poziom pektyn spada, czyniąc je mniej odpowiednimi do dżemów i galaretek, ale do prażeia nadają się idealniei. Zapytaj swojego warzywniaka o odmiany, ponieważ niektóre pigwowce nie zachowują swojego kształtu podczas gotowania.
Czas gotowania | 2 godziny + |
Porcje | 10 |
Składniki
- 10 średnich pigwowców (z usuniętym dolnym meszkiem)
- 300 g cukru pudru
- 100 g Twojego ulubionego miodu
- 100 ml wody
- 1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok)
- 1 pomarańcza (starta skórka i wyciśnięty sok)
- 2 laski cynamonu (starte na tartce)
- 6 goździków
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 140 C z termo-obiegiem lub bez termoobiegu do 160C.
- Ostrożnie pokrój pigwowce wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i ułóż je w ceramicznej naczyniu do pieczenia, ściętą stroną do góry. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. To samo zrób z pomarańczą. Pigwowce posyp cukrem, skrop miodem, dodaj skórkę i sok z cytryny i pomarańczy i polej wodą. Posyp startym na tartce cynamonem i goździkami, przykryj papierem do pieczenia i folią. Piecz przez dwie godziny.
- Następnie zdejmyij przykrycie i piecz przez kolejne dwie godziny. Po ugotowaniu pigwowce będą miały purpurowy kolor, a w naczyniu pojawi się gęsty, pachnący i prawie dżemowy syrop.
- Pigwowiec można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, chociaż po schłodzeniu będą musiały zostać podgrzane, aby rozluźnić galaretkę. Szczególnie lubię je podawane na ciepło z dużą ilością schłodzonego budyniu waniliowego, ale lody lub śmietana też są dobrym wyborem.
Porady i komentarze
- Kupując pigwowce wybieraj te, które pachną i są ciężkie w dłoni.
- Gotowanie pigwowców w ich skórkach naprawdę wzmacnia ich piękny rubinowy kolor po ugotowaniu.
- Cynamon w lasce dłużej zachowuje świeżość i swoje dobroczynne właściwości.