Orzeźwiająca lemoniada pigwowcowo-limonkowa

Jak nie kochać chłodnej szklanki lemoniady w upalny dzień? Oto nasza prosta metoda na idealną lemoniadę za każdym razem, z prostym syropem. Osłodź sobie dzień dzięki naszemu przepisowi na lemoniadę pigwowcowo-limonkową (i poznaj nasze najlepsze wskazówki dotyczące serwowania i przechowywania).

Cóż, problem polega na tym, że jeśli po prostu zmieszasz to wszystko razem, cukier opadnie na dno. Dlatego najlepszym sposobem na zrobienie lemoniady jest zrobienie najpierw prostego syropu, poprzez podgrzanie pigwowca, wody i cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie pod samy koniec zmieszanie tego z sokiem z limonki.

Proporcje będą się różnić w zależności od tego, jak słodka i mocna jest twoja lemoniada i jak kwaśne są twoje pigwowce / limonki.

Składniki

  • 500g owoców pigwowca, wypłukanych, startych (bez gniazd nasiennych)
  • 400g cukru
  • 1 laska wanilii, podzielona
  • 100 ml soku z limonki plus kawałki limonki do podania
  • Do podania: woda gazowana (opcjonalnie)
  • Do podania: jadalne kwiaty (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przygotuj pigwowca, myjąc i krojąc na pół. Wytnij gniazda nasienne, a miąższ (w tym skórkę) pokrój na kostki, aż uzyskasz około 500g czystego surowca.
  2. Połącz pokrojonego pigwowca i cukier w rondlu z grubym dnem i maceruj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  3. Do rondla dolej 1 szklankę (250 ml) wody mieszając aż wszystko się razem połączy. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 20 minut. Przecedzić przez kawałek muślinu (tylko ciecz pełna aromatu nas interesuje, pozostanie miąższ z pigwowca). Następnie odcedzony sok przelać z powrotem do rondla i dodać laskę wanilii oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje (5-10 minut). Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przelej syrop i laskę wanilii do wysterylizowanej butelki, zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu. Syrop zachowuje świeżość przez 3 miesiące.
  4. Aby podać, wymieszaj 1 część syropu z 3 częściami schłodzonej wody lub wody gazowanej. Posyp lodem, udekoruj jadalnymi kwiatami i podawaj od razu z pokrojoną limonką i pigwowcem.
Podziel się swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *