Lody z pigwowca to jedne z najbardziej soczystych lodów, jakie kiedykolwiek stworzyłem. I zaufaj mi, w swoim życiu podkręciłem DUŻO smaków lodów. Smakowite lody nie robi się w mgnieniu oka, stworzenie tego zajmuje trochę czasu. Nie ma bardziej wyjątkowego deseru, którego można podać gościom wakacyjnym. Wzbogać je kilkoma słodkimi herbatnikami, takimi jak palmiers albo z pieczonymi pigwowcami. Do przepisu dodaję bezpośrednio pastę z pigwowca, a z tego powodu że jest sama w sobie słodka, cukru już nie dodaję.
Ponadto uważam, że pigwowiec jest najbardziej niesamowitym owocem transformacyjnym. W swojej surowej postaci owoc jest nadzwyczaj pachnący, o twardej jak skała teksturze. Po rozcięciu miąższ jest kremowy i szybko ulega obróbce . Pigwowcową pastę możesz przygotować kilka dni wcześniej, to z pewnością kolejna oszczędność czasu podczas przygotowywania świątecznego posiłku.
Czas przygotowania | 1 godzina + 2-3 godziny mrożenia |
Porcje | 6 |
Składniki
- 250 g Membrillo – Słodka Pasta Pigwowcowa
- 420 ml śmietanki, czym tłustsza tym lepsza
- 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
- Za pomocą miksera ubij pastę z pigwowca, śmietankę i jogurt na gładko, dodaj orzechy włoskie i wymieszaj łyżką. Mieszankę wlej do maszyny do lodów i zamrażaj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie masz maszyny do lodów, najpierw ubij śmietankę z pastą z pigwowca, aż mieszanka będzie puszysta i uformują się sztywne szczyty. Następnie dodaj jogurt i orzechy włoskie. Wlej do szczelnej blachy / kontenera i zamrażaaj przez 2 godziny lub dłużej. Z przepisu wychodzi 1,1 kg lodów.
Porady i komentarze
- Nie oczekuj, że lody zamrożą się szybko. Lody powstają w dwóch etapach: najpierw zamrażanie, a następnie utwardzanie. Gdy mieszanina miękko się ułoży, zamrażanie jest zakończone. Następnie musisz dobrze ją przykryć i schować w zamrażarce na godzinę lub dwie, aż będzie wystarczająco twarda, aby dawała się zgarnąc do lodów.
- Dobrze zawiń do przechowywania. Śmietanka pochłania zapachy, więc zła izolacja może zepsuć cały przepis. Przechowuj lody w małych, hermetycznych pojemnikach i przykryj powierzchnię plastikiem, aby zminimalizować tworzenie się kryształków lodu. Podczas nabierania lodów używaj ruchu zgarniania, który pozostawia dość płaską powierzchnię, zamiast kopania głębokich studzienek łyżką.
- Zrób tylko tyle, ile możesz zjeść w ciągu dnia lub dwóch. Lody domowe osiągają szczyt w kilka godzin po zrobieniu.