Lody z pigwowca z orzechami włoskimi

Lody z pigwowca to jedne z najbardziej soczystych lodów, jakie kiedykolwiek stworzyłem. I zaufaj mi, w swoim życiu podkręciłem DUŻO smaków lodów. Smakowite lody nie robi się w mgnieniu oka, stworzenie tego zajmuje trochę czasu. Nie ma bardziej wyjątkowego deseru, którego można podać gościom wakacyjnym. Wzbogać je kilkoma słodkimi herbatnikami, takimi jak palmiers albo z pieczonymi pigwowcami. Do przepisu dodaję bezpośrednio pastę z pigwowca, a z tego powodu że jest sama w sobie słodka, cukru już nie dodaję.

Ponadto uważam, że pigwowiec jest najbardziej niesamowitym owocem transformacyjnym. W swojej surowej postaci owoc jest nadzwyczaj pachnący, o twardej jak skała teksturze. Po rozcięciu miąższ jest kremowy i szybko ulega obróbce . Pigwowcową pastę możesz przygotować kilka dni wcześniej, to z pewnością kolejna oszczędność czasu podczas przygotowywania świątecznego posiłku.



Czas przygotowania 1 godzina + 2-3 godziny mrożenia
Porcje 6

Składniki

Przygotowanie

  1. Za pomocą miksera ubij pastę z pigwowca, śmietankę i jogurt na gładko, dodaj orzechy włoskie i wymieszaj łyżką. Mieszankę wlej do maszyny do lodów i zamrażaj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie masz maszyny do lodów, najpierw ubij śmietankę z pastą z pigwowca, aż mieszanka będzie puszysta i uformują się sztywne szczyty. Następnie dodaj jogurt i orzechy włoskie. Wlej do szczelnej blachy / kontenera i zamrażaaj przez 2 godziny lub dłużej. Z przepisu wychodzi 1,1 kg lodów.

Porady i komentarze

  1. Nie oczekuj, że lody zamrożą się szybko. Lody powstają w dwóch etapach: najpierw zamrażanie, a następnie utwardzanie. Gdy mieszanina miękko się ułoży, zamrażanie jest zakończone. Następnie musisz dobrze ją przykryć i schować w zamrażarce na godzinę lub dwie, aż będzie wystarczająco twarda, aby dawała się zgarnąc do lodów.
  2. Dobrze zawiń do przechowywania. Śmietanka pochłania zapachy, więc zła izolacja może zepsuć cały przepis. Przechowuj lody w małych, hermetycznych pojemnikach i przykryj powierzchnię plastikiem, aby zminimalizować tworzenie się kryształków lodu. Podczas nabierania lodów używaj ruchu zgarniania, który pozostawia dość płaską powierzchnię, zamiast kopania głębokich studzienek łyżką.
  3. Zrób tylko tyle, ile możesz zjeść w ciągu dnia lub dwóch. Lody domowe osiągają szczyt w kilka godzin po zrobieniu.

Podziel się swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *