Zdrowy dżem z pigwowców i cytryn

Przepis na prosty dżem zrobiony z startego świeżego pigwowca, cukru i soku z cytryny. Ten zapomniany owoc może zagościć w naszym domu pod wieloma postaciami. Wiele lat temu przydomowe krzewy pigwowca były bardzo pospolite. Ludzie uprawiali je, aby zbierać owoce do urozmaicenia smaku pasztetów lub słodkich przetworów. W dzisiejszych czasach wciąż można tu i ówdzie znaleźć ten krzew na podwórkach starszych domów, chociaż właściciele prawdopodobnie nie znają kulinarnych przysmaków dostępnych w tych twardych, żółtych owocach. Jednakże niejadalne na surowo i wyglądające jak skrzyżowanie gruszki ze złotym jabłkiem owoce mają przepiękny kwiatowo cytrusowy aromat. Oprócz walorów smakowych pigwowiec posiada prozdrowotne właściwiści. Zatem jest idealnym owocem którego można zamknąc w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok.

Oto najprostrzy przepis na dżem z pigwowca. Możesz go trochę urozmaicić gałką muszkatołową, kardamonem lub wanilią. Pigwowce są dostępne w naszym rejonie w okresie październik – listopad więc jest to jedyna szansa na zrobienia takiego przysmaku.

Czas gotowania1,5 godziny
Porcje5 półlitrowych słoików

Składniki

  • 1kg owoców pigwowca, wypłukanych, startych (bez gniazd nasiennych)
  • 1 litr wody (4 szklanki)
  • 60g (1/4) szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 kg cukru (4 szklanki), może być biały lub brązowy

Przygotowanie

  1. Przygotuj pigwowca, myjąc i krojąc na pół. Wytnij gniazda nasienne, a miąższ (w tym skórkę) zetrzyj na tartce do sera, aż uzyskasz około 1kg czystego surowca.
  2. Ugotuj startego pigwowca w wodzie z sokiem z cytryny i skórką cytrynową do miękkości. Wlej 4 1/4 szklanki wody do dużego (6-8 litrów), szerokiego garnka o grubym dnie i zagotuj. Dodaj startego pigwowca, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu, aż pigwowiec zmięknie.
  3. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doodaj cukier i ponownie zagotuj. Mieszaj, aby rozpuści się cały cukier. Zmniejsz ogień do średniej mocy. Gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura z pigwowca zmieni kolor na różowy i zgęstnieje do pożądanej konsystencji, około 30-50 minut.
  4. Wlej do gorących, wysterylizowanych słoików (patrz poniżej w poradach i komentarzach) i zamknij. Przed nałożeniem pokrywek wysterylizuj pokrywki, umieszczając je w misce i zalewając wrzątkiem. Przed nałożeniem pokrywek wytrzyj brzegi słoików do czysta.

Porady i komentarze

  1. Aby wysterylizować słoiki należy je po umyciu wypłukać, wysuszyć i umieścić bez pokrywek w piekarniku o temperaturze 200°F na 10 minut.
Podziel się swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *